Schorzenia dotykające stóp oraz paznokci

Ludzkie stopy mogą być dotknięte przez rozmaite choroby. Z nich zazwyczaj, bo w ponad połowie wypadków, nasze stopy są zaatakowane przez grzybicę. Na skutek niej nasze paznokcie stają się kanarkowe oraz wyraźnie grubsze. Zachorowaniu na grzybicę paznokci sprzyja noszenie niepraktycznego, szczególnie nadmiernie wąskiego obuwia. Inną chorobą jest tzw. zespół zielonych paznokci, jakiej na ogół ulegają osoby zmywające naczynia i namaczający dłonie w detergentach. W tkankach wału paznokciowego może powstać tudzież stan zapalny, zwany zanokcicą. Ostatecznie choroby wirusowe mogą wywołać brodawki płytek paznokciowych, których efektem może być brak wzrastania paznokcia. Wszelkie te schorzenia wolno odkryć i właściwie wcześnie je leczyć dzięki przeróżnego typu badaniom, w szczególności badaniom bakteriologicznym i badaniom chemicznym składu paznokcia. Schorzeniom tym można także zawczasu zapobiegać przez słuszną pielęgnację paznokcia, ale w razie konieczności też zmiana sposobu odżywiania i obuwia.

Wzmiankowaliśmy już, że paznokcie w szeregu przypadków ulegają urazom mechanicznym. Pod taki charakterystyczny rodzaj urazu można podciągnąć też obgryzanie paznokci. Występuje oczywiście tylko u rąk, chociaż może jakiś cyrkowiec bądź też gimnastyk potrafiłby także obgryzać paznokcie u nóg. Jest bezsprzecznie oznaką ogromnego zdenerwowania oraz szkodliwych nawyków, częściej spotykane u młodych ludzi. Obgryzać można też skórki w okolicach paznokci. 

Dokąd się udać, by mieć ładne oraz zdrowe stopy?

Żeby posiadać ładne i zadbane stopy, trzeba je oczywiście codziennie pielęgnować, ale także dbać o odpowiednie buty oraz leczenie chorób paznokci, jeżeli takowe już na stopach występują. Jeśli jednakże profilaktyka nie pomaga, polecamy podolog Warszawa – podolodzy to lekarze, którzy specjalizują się w leczeniu schorzeń stóp, dłoni i paznokci. Powróćmy jednakże do dbania o stopy – jedną ze szczególnych odmian dbałości o stopy jest stosowanie odpowiedniej diety. Co w następstwie tego musimy jeść? Konieczne jest zapewnienie organizmowi należytej ilości białek, w tym aminokwasów egzogennych, występujących w białkach jaj, mleku, serach i ryżu, dalej wapnia, znajdującego się w mleku, żółtkach jaj, serach, w następnej kolejności żelaza z czerwonego mięsa lub ewentualnie natki pietruszki, krzemu, którego szczególnie dużo jest w świeżych owocach oraz warzywach, magnezu, który jest składnikiem kakao, czekolady i migdałów, i cynku, który jest zawarty m.in. w burakach, kapuście i kiełkach pszenicy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *